Projektidé

Kortare version;

Projekt Mignon inbegriper många delar. Både uppsättningen av själva operan Mignon och allt som kommer med det men också utforskandet av att bygga upp någon sorts kulturell verksamhet. Knivsta är en liten men snabbt växande kommun söder om Uppsala och norr om Stockholm. Knivsta kommun är ung och har inte så mycket tradition av egen kulturell verksamhet, men nu satsar kommunen och bygger CIK, Centrum för Idrott och Kultur, som ska inrymma en scenkonsthall med 300 publikplatser. CIK förväntas vara klart 2019.

Lite längre version;

Opera och musikdramatik växer i samhället – inte genom de traditionella modellerna från teatrar och högskolor utan – likt idrottsrörelsen en gång i tiden – genom folkrörelsen. Fler fria grupper och entusiaster ger sig på konstformen, och då behövs lokal kompetens – främst för att vägleda och med erfarenhet utveckla men även för att leda den avancerade träningen som krävs. Musikdramatik är en ”ur-konst”. Den kräver oerhört lite teknik och maskineri, däremot betydligt mer kunskap om kroppen, rösten och musiken. Det kräver lämpliga lokaler och kunnig personal – men också möjligheten att växa långsamt. Detta sker effektivast genom regelbundna produktioner i liten skala, men främst genom konstformens bättre verk. Vi vill därför sätta upp Mignon – ett utmärkt exempel på en opera välskriven för människans röst.
Vi vill sätta upp Mignon i Knivsta. Knivsta kommun är av intresse för den här typen av projekt för att den har fått upp ögonen för kulturens betydelse. Denna snabbväxande kommun satsar stort och bygger Centrum för Idrott och Kultur inrymmande en stor scenkonsthall. Knivsta kommun vill genom CIK skapa förutsättningar för möten mellan många olika människor och intressen. Vår idé med det här projektet är att göra kommunens vision konkret och bidra till att Knivsta blir en knytpunkt för olika konstnärliga aktörer i regionen. Vi vill skapa samarbete och kompetensutbyte för olika aktörer. Vi vill vara en plattform för att bygga upp lokala specialister och dessutom locka externa experter både från andra delar av landet men även utländska experter.

 

 

 

Annonser